Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Tudta?

Ganoderma termesztés

2019.01.18 08:14

Ganoderma termesztés és kapszulázás

 

A vadon termő Ganoderma igen ritka és gyűjtése szakértelmet kíván, mert csak a fiatal és közepes életciklusában lévő gomba fejti ki terápiás hatását. Napjainkban a gomba termelése szigorú feltételek mellet ellenőrzött formában történik, hogy a legmegfelelőbb módon legyen hasznosítható.

                                                             
A Ganoderma lucidum a természetben is elfordul, bár Magyarországon nagyon ritkán találkozhatunk vele.             

Attila és Emese zsákos módszerrel termesztik a Reishi gyógygombát.

A termesztés fortélyai üzleti titkokat képeznek, de a termesztési módszer általánosságban hasonló a zsákos étkezési gombatermesztéshez.
           
 Egy csokor Ganoderma gomba                                                                            Fejlödésben lévö termötestek     
Attila és Emese saját maguk készítik a termesztö blokkokat is. Az alapanyaggal megtöltött zsákokat autoklávban sterilizálják, majd az így már csirátlanított zsákokat steril box alatt beoltják a Ganoderma gomba oltópálcáival. A gombával beoltott zsákok átkerülnek az átszövetö helyiségbe, ahol néhány hét alatt a micélium fonalak szépen beszövik az alapanyagot. Ezeket a zsákokat állítják be a fertőtlenített termesztő helységekbe.
        
Lassan befejezödik az érés, közeledik a szüretelés                                         Pecsétviaszosan csillogó Ganoderma gomba

A termesztő helységekbe szabályozott módon megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat kell beállítani, hogy a gomba fejlődésnek induljon. Miután a gomba kifejlődött, kezdödhet a „szüretelés”. Egy zsákról akár többször is van lehetőség begyűjteni a termést.

   

            
Itt még a fiatal termötestkezdemény (primordium) is látható                                  Művészien megfestett Ganoderma termötest
 
A termesztés végén a helységeket fertőtleníteni kell az újabb termesztési egységek beállításához. A szüretelt gomba szárításra kerül, majd finom lisztszerű örleményé darálják. Ez után kerül a gombapor a csomagoló részlegbe, ahol vagy gombaörleményként kerül kiszerelésre 10g 20g 30 g mennyiségenként, vagy saját kapszulázó kisüzemünkben kapszulákat gyártunk belölük. Fontos megemlíteni, hogy sem az örleményekbe, sem a kapszulába nem keverünk sem tartósítószert, sem csomósodásgátlót, sem semmilyen adalékanyagot. A nálunk vásárolt termékek "minden mentesek", megbízható, magyar gazda által termesztett, és magyar csomagoló üzemben biztonságosan elöállított termékek.
          Ganoderma kapszula címkézése
Csomagoló üzemünkben megy a munka                                                               Mindennapi teendök: kapszulázás és számlálás a tégelyekbe
Kapszula számlálása         Ganoderma kapszulázás   
Számláló segítségével töltjük meg a tégelyeket                                                       Attila dolgozik a kapszulázó gépen
  Készülnek a kapszulák           Ganoderma kapszula címkézése
  Egy kis igazítás..... csak nem elakadt egy kapszula?                                               ..a megtöltött tégelyeket felcímkézzük, és kész is vagyunk